De 7 voordelen van werken in Scrum

Geschreven op 20 oktober 2021 De 7 voordelen van werken in Scrum

1. Transparantie en duidelijke verwachtingen vooraf voor alle betrokkenen

Als klant leg je de functionaliteit uit die je verwacht. Elke functionaliteit wordt omschreven als User Story. Vervolgens schat het team de complexiteit in om elke User Story te ontwikkelen. Om een ​​nauwkeurige schatting te geven, moet het team alle details van de functionaliteit helder krijgen. Door je betrokkenheid als klant bij de gesprekken en schattingen, begrijp je beter waarom bepaalde functionaliteiten complexer zijn dan andere. Zo stel je samen prioriteiten, en plan je de sprint, zodat iedereen weet wat er aan het einde van de sprint wordt opgeleverd.

2. Flexibel om kunnen gaan met veranderingen

Bij langere projecten is de kans op veranderende eisen groot. Door de korte sprints en het feit dat er geen vastomlijnde scope van het project is, is het makkelijker aan te passen. Er is een lijst met features (de ‘Product Backlog’) die constant kan worden aangepast, voordat een item in de sprint wordt gepland. Dit geeft de vrijheid om snel in te spelen op veranderingen in de markt of (wensen van) stakeholders en gebruikers.

3. Schaalbaarheid

Werken in korte sprints maakt het eenvoudiger om gestructureerd en gericht de functionaliteiten en het ontwerp van het product uit te breiden. Je kunt namelijk tijdens de sprint de focus houden op alleen die specifieke productverbeteringen.

4. Snel resultaat

Door de korte en gerichte iteraties/sprints kunnen de gebruikers snel aan de slag met de toegevoegde functionaliteiten.

5. Minder risico’s en software van hogere kwaliteit

Het doel is steeds om aan het einde van een sprint volledig werkende functionaliteiten te leveren. Hierdoor is er minder ruimte voor onvolkomenheden, want de functie is volledig getest en altijd in overeenstemming met de vooraf gestelde vereisten. En omdat potentiële problemen en drempels worden ontdekt voordat de ontwikkeling begint, is er minder risico op een functie die niet volledig kan worden geïmplementeerd of waarvan de ontwikkeling de rest vertraagt.

6. Gemakkelijker om de roadmap van je product te plannen

Omdat het werk steeds in sprints van 2 weken wordt uitgevoerd, is het duidelijk hoeveel werk het team per sprint kan leveren. Zo is het ook gemakkelijker te voorspellen wanneer een bepaalde functie kan worden verwacht.

7. Continu grip op het budget

Voor elke sprint is er een vast, afgesproken sprintbudget. Zo weet je als klant dus altijd waar je aan toe bent. Hoe meer gevoel bij het aantal punten per (deel)functionaliteit hoe beter je als klant gevoel krijgt bij de functies versus de kosten. Prioriteren gaat dan ook op basis van ROI: welke investering moet ik doen in punten/budget en welke waarde levert mij dat aan het einde van de sprint op? Een afweging die de Product Owner maakt, elke sprint weer. Zo houdt hij grip op budget, resultaat en tevreden stakeholders!

Onze ervaring met werken met Scrum?

Sinds wij met Scrum werken, ervaren wij continu de voordelen ervan. Onze opdrachtgevers zien sneller de resultaten, we begrijpen elkaar beter en de communicatie is heel transparant. Omdat we elkaar beter begrijpen en écht samen aan het product werken, komen we tot veel betere resultaten. Bovendien kunnen we soms vanuit onze technische kennis met extra ideeën komen die van grote waarde kunnen zijn.

Interesse? Laat ons je overtuigen van de voordelen voor jullie organisatie. Neem dan gerust contact met ons op!

Terug naar het overzicht