Weet jij wat ‘code review’ betekent? En wat je eraan hebt?

Geschreven op 14 april 2022 Weet jij wat ‘code review’ betekent? En wat je eraan hebt?

Om software te maken schrijven onze ontwikkelaars programmeercode, de zogenaamde broncode. Maar waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Daarom is ‘code review’ belangrijk. Bij code review controleert een andere ontwikkelaar (systematisch) de geschreven code. Klopt alle code? Is het voor iedereen die er ooit in moet werken goed leesbaar? En zijn er verbeteringen mogelijk? Zo bewaken én optimaliseren we de kwaliteit van de software.

Betere code betekent betere resultaten

Het doel is dus de code ‘soepeler’ en ‘schoner’ te maken en eventuele foutjes eruit te filteren. Met goede en efficiënte code reviews ontstaat betere code en dus een beter eindproduct. Dat bespaart tijd en geld. Fouten worden immers eerder ontdekt, waardoor ze al tijdens het programmeren kunnen worden opgelost in plaats van na de testfase. Ook de veiligheid van de software ligt bij een code review nog eens extra onder een vergrootglas. En omdat iemand fris en objectief naar de code kijkt, ontstaan er soms nieuwe inzichten die nieuwe deuren openen.

Van fouten kun je leren

Naast extern heeft code review ook intern zo zijn voordelen. Als er ruimte is voor fouten, worden die fouten sneller gezien en kan men ze zelf corrigeren en ervan leren. Code reviews bieden zo tegelijk een educatieve kans en zorgen dat de communicatie en samenwerking binnen het team steeds sterker wordt. We leren van elkaar, wisselen kennis uit, delen ideeën en brainstormen samen voor betere benaderingen, snellere oplossingen en schonere code.

Hoe doen we dat bij Soluso?

Bij Soluso is de code review de eerste stap in ons ontwikkelingsproces, nadat een bepaalde functie is geïmplementeerd. De ontwikkelaar vraagt een collega om een codebeoordeling. Hij of zij keurt de code goed of komt terug met vragen of verbeteringen. In dat laatste geval vindt er na aanpassing opnieuw een codebeoordeling plaats. Bij akkoord op de code gaat het naar onze testomgeving en kan de werking getest worden. In principe wordt elke enkele verandering in software dus gecontroleerd door een andere ontwikkelaar.

Meer weten?

Wil je meer weten over code review? Of heb jij een andere technische term gehoord die je wel eens uitgelegd wilt hebben? Neem dan contact op.

Terug naar het overzicht