Frontend vs. backend. Wat is nou precies het verschil?

Geschreven op 13 oktober 2022 Frontend vs. backend. Wat is nou precies het verschil?

Twee termen die je regelmatig hoort in ons werk zijn ‘frontend’ en ‘backend’. Twee specialismes, die beiden essentieel zijn in ontwikkeling van software. Deze termen verwijzen namelijk naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties. De backend zorgt ervoor dat de frontend werkt. Maar wat houdt het precies in? Wat is het verschil?

De frontend is wat jij als gebruiker ziet

Wanneer wij praten over ‘frontend', dan doelen we op de zichtbare elementen van een site of applicatie. Het gaat dan over de onderdelen die je ziet als gebruiker en waarmee je werkt. Daarom wordt het front-end gedeelte ook wel de gebruikerskant genoemd. Voor de frontend bouw je met diverse programmeertalen, zoals HTML, CSS, Javascript, React, Vue.js, etc.

Hoe werkt het?

Je browser signaleert en interpreteert de code die in één van die talen is geschreven. Vervolgens toont je browser daarbij de grafische interface van de pagina of app. Je krijgt alle afbeeldingen, lettertypen, knoppen, menu's, formulieren, knoppen, etc. te zien. Zo klik jij prettig en snel door het geheel heen.

De backend, het kijkje onder de motorkap

De backend is letterlijk de achterkant van een applicatie. Het is de motor achter elke tool die we bouwen. De backend zorgt voor het verwerken en afhandelen van de data die door de applicatie stroomt. Mails die verstuurd worden, informatie die tussen systemen wordt uitgewisseld, data uit formulieren die moet worden opgeslagen. In de backend wordt uitgewerkt hoe dit zo soepel mogelijk verloopt.

Samen je droomkasteel bouwen

Onze backend-developers zorgen er met hun code dus voor dat de juiste data door de juiste persoon en op de juiste plek verwerkt wordt. Het is dus ontzettend belangrijk dat we jullie werkproces goed snappen en horen hoe jullie een applicatie het liefst gebruiken. Daarom hebben wij diverse sessies, mét jou als klant. We bouwen samen de ideale applicatie.

Vragen?

Wil jij met ons eens sparren over jouw droomapplicatie? Neem dan contact met ons op. Je spreekt nu immers ook onze taal alweer wat beter 😉

Terug naar het overzicht